Neplodnost - Poliklinika IVF, Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: pon - pet 8.30 - 14.00, čet 16.00-19.00, sub-ned po dogovoru

Neplodnost

Na slici: Prof.dr.sc. Velimir Šimunić i Robert Veriga danas - na proslavi 30 godina od prvog IVF djeteta u Hrvatskoj

NEPLODNOST KOD ŽENA I MUŠKARACA

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić
Profesor ginekologije i subspecijalist humane reprodukcije
Medicinski fakultet u Zagrebu
Poliklinika IVF Zagreb

Neplodnost se definira kao neuspjeh para da u 1 godini zajedništva ne postigne trudnoću. Učestalost neplodnosti je u neprestanom porastu te oko 20% parova konzultira liječnike zbog poteškoća u zanošenju, a 12 do 15% parova ne postiže trudnoću bez stručne pomoći specijalista reprodukcijske medicine. Neplodnost je bolest koja ima sva prava na liječenje (svjetska zdravstvena organizacija). Neplodnost pridonosi nižem ukupnom fertilitetu, depopulaciji i demografskom urušavanju.

Personalizirani pristup
istraživanja i liječenja neplodnosti omogućuje analizu individualnih karakteristika s čime je ostvaren značajan napredak terapijskih tehnologija i pravilan odabir najboljeg postupka za svaki par.

Učestalost neplodnosti
ovisna je o dobi žene, te s 25 godina iznosi 5-7%, s 30 do 35 je oko 15%., a žena starija od 42 godine neplodne su u 35 do 70% slučajeva. Oba partnera starija od 41 godinu 6 puta teže postižu trudnoću od mlađih parova.

Uzroci neplodnosti
Od medicinskih čimbenika neplodnosti trećina su ženski uzroci, trećina muški uzroci, a trećina je uzroka udruženo. Općenito, danas dominira muška neplodnost koja je glavni uzrok ili kofaktor steriliteta u 50% parova. Više od trećine neplodnih žena ima dva ili više udruženih faktora.

Glavni uzroci neplodnosti:
Umanjena plodnost
Osim navedenih uzroka neplodnosti valja posebno istaknuti brojne današnje poveznice s umanjenom plodnošću čovjeka, povišenim rizikom za neplodnost i slabijim rezultatima svih oblika liječenja steriliteta. Uostalom čovjek od svih vrsta ima najnižu plodnost.

Ističemo i dva termina koja se često koriste. Fekunditet je vjerojatnost postizanja trudnoće u jednom ciklusu (mjesecu). Ovisno o dobi žene on može biti od 2 do 30%. Najviši između 20 i 25 godina života žene. Ukupni fertilitet je broj djece u reprodukcijskoj dobi žene (15do45 g.), a on u većini razvijenih zemalja iznosi oko 1,4. Taj broj ukazuje na depopoulaciju jer je ispod 2.

Uzroci umanjene plodnosti čovjeka jesu:

* dob žene iznad 35 godina – odgađanje rađanja
* debljina žene i muškarca - BMI≥30kg/m²
* mršavost žene – BMI ≤ 18kg/m²
* nezdravi život para
- pušenje duhana
- droga
- alkoholizam
- kofeinizam, prekomjereno uživanje čaja
- nutritivni uzroci – pogrešna prehrana, steroidi
- stres
* okolinski štetni uvjeti i polutanti
- kemikalije
- anabolici – steroidi
- zračenje – mobitel
- testikularna vrućina
- pesticidi, plastika, teški metali
* spolno prenosive bolesti i upale u zdjelici
* namjerni pobačaj
* ginekološke operacije, izvanmaternična trudnoća
* onkološke bolesti


Može se okvirno utvrditi da svaki od navednih faktora može umanjiti plodnost za 30 do 50%, a udruženost više čimbenika i do 70%. Na primjer, kada se par teških pušaća lijeći in vitro fertilizacijom (IVF) uspjeh je 3 do 4 puta niži (oko10%). Ipak glavni i danas najčešći kofaktori neplodnosti su dob žene i debljina. Starenjem žene neprestano se drastično umanjuje broj i kvaliteta jajnih stanica. Taj pad blago započinje s 32 godine, a nkon 40. Svega je 20% jajnih stanica kromosomski normalnih. Učestalost debljine i u nas godišnje raste za 2 do 3%, te je više od 30% liječenih IVF-om debelo. Razmatranje o umanjenoj plodnosti čovjeka možemo završiti činjenicom o visokim periimplantacijskim gubicima reprodukcije, koji su i više od 60%.

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić je voditelj tima koji je 1982. godine ostvario prvu IVF trudnoću u bivšoj Jugoslaviji. To je bilo četvrto IVF dijete u Europi i osmo u svijetu. Do nanas je metodama medicinski pomognute oplodnje prof.dr.sc. Velimir Šimunić omogućio rađanje preko 5000 djece.

Dijagnostička evaluacija neplodnosti
Početak i smjer istraživanja neplodnosti ovisni su o dobi partnera, trajanju steriliteta, prethodnim ginekološkim operacijama, disfunkciji ciklusa i bolestima koje su mogle ozbiljnije oštetiti reprodukcijske organe. Obrada žene i muškarca obavlja se istovremeno. Dijagnostika se sastoji racionalnog odabira neplodnih pretraga.

Liječenje neplodnosti
Odabir liječenja ovisi o dobi partnera i nalazima dijagnostike. Uvijek se individualizirano odabire metoda koja donosi uspjeh uz minimalni rizik. Strategija postupka može biti pasivna ili aktivna. Više od 70% svih uzroka neplodnosti liječi se medicinski pomognutom oplodnjom (MPO). Preostalo su kirurški zahvati i indukacija ovulacije lijekocima. Oblici liječenja jesu: